*
zdravlje

Što je važno za zdrav imunološki sustav?

Ojačajte prirodne obrambene mehanizme svog tijela

Imunološki sustav prirodni je obrambeni mehanizam našeg tijela. Neophodan je za naše zdravlje jer nas štiti od patogena i zagađivača. Da bi imunološki sustav dobro funkcionirao, moramo ga održavati jakim tijekom cijele godine.

Kako funkcionira imunološki sustav?

Kao ljudi, odvojeni smo od vanjskog svijeta i u stalnom smo kontaktu s njim, preko kože i drugih osjetilnih organa, kao i kroz sluznicu, dok dišemo i jedemo. Zadatak našeg imunološkog sustava je razlikovati vlastite od štetnih tvari koje se potom razgrađuju upalnim procesima.

*

Što se događa kada je imunološki sustav preaktivan?

Kada je imunološki sustav preaktivan, on se preagresivno brani od bezopasnih tvari, poput određene hrane, što dovodi do alergijskih reakcija. Takozvane autoimune bolesti razvijaju se kada se vlastite stanice tijela pogrešno percipiraju kao strane i opasne. Kao rezultat toga, imunološki sustav napada i pokušava uništiti zdrava tjelesna tkiva.

Što se događa ako imunološki sustav radi presporo?

Ako je imunološki sustav slab, sporije reagira na strane ili štetne tvari, koje se tada mogu proširiti cijelim tijelom. To uključuje stanice raka koje su se razvile u tijelu, kao i bakterije, viruse i gljivice koje su ušle u tijelo.

*
*
*

Kako funkcionira imunološki sustav?

Imunološki sustav je izniman skup bioloških procesa koji se odvijaju u našem tijelu, uglavnom a da mi to uopće ne primijetimo. Naš imunološki sustav se uključuje kada patogeni uđu u tijelo. To se lako može dogoditi zbog suhe ili oslabljene sluznice u nosu, ustima, očima ili bronhima, kao i malih pukotina ili rana na koži. Imunološki sustav se sastoji od visoko specijaliziranih stanica i tvari. Neke od tih stanica mogu izravno prepoznati štetnog patogena i učiniti ga bezopasnim, dok druge mogu proizvesti antitijela koja obilježavaju patogene kako bi se oni mogli razgraditi. To su složeni procesi koji su obično popraćeni upalom. Memorijske stanice u imunološkom sustavu sposobne su proizvesti antitijela protiv patogena s kojima se tijelo već susrelo. Ako se isti patogen vrati, memorijske stanice brzo proizvode antitijela prije nego što nastanu problemi. Patogen tada može biti uništen bez izazivanja bolesti; to se zove stjecanje imuniteta. To također objašnjava zašto nismo stalno bolesni tijekom sezone prehlade, čak i kada ljudi šmrcaju i kašlju svuda oko nas.

*

Je li imunološki sustav urođen?

Majke svojim bebama kroz posteljicu prenose antitijela tijekom trudnoće i dojenja. To daje bebama određenu količinu imuniteta protiv infekcija u prvim mjesecima života. S vremenom se ta zaštita smanjuje i djeca postaju osjetljivija na bolesti. Ali obolijevanje također služi jačanju njihovog imunološkog sustava. S tim u vezi, važno je da djeca dobiju temperaturu kada su bolesna, jer je temperatura ta koja aktivira imunološki sustav. Savjetovanje s liječnikom također je važno u slučaju febrilnih bolesti. Antipiretike i antibiotike treba davati samo kada je indicirano i s oprezom. Imunološki sustav mora se nositi s vrućicom kako bi tijelo moglo izgraditi i trenirati svoju prirodnu obranu od patogena.

 

*

Kako mentalno zdravlje utječe na opće zdravlje?

Mentalno zdravlje igra važnu ulogu u našem cjelokupnom zdravlju. Odnos našeg emocionalnog i tjelesnog blagostanja ogleda se u prastarim izrekama i metaforama: netko se može "ugušiti", ili smo "bolesni" od nekoga ili nečega, ili nemamo "bistru glavu". Osobe koje su prezaposlene, koje ne mogu napredovati u rješavanju problema ili koje nikad ne odmaraju, podložnije su bolestima. Istraživanja u području psihoneuroimunologije (PNI), koja se fokusiraju na povezanost psihe i imunološkog sustava, pokazala su da posebno strah i izolacija mogu ozbiljno narušiti imunološki sustav. S druge strane, manje je vjerojatno da ćemo se razboljeti ako smo psihički uravnoteženi, samopouzdani i susrećemo druge s osjećajem radosti i povjerenja. Imati dobru prirodnu obranu — fizičku, mentalnu i duhovnu — znači biti u stanju održati ravnotežu između osjećaja otvorenosti ("što puštam unutra?") i postavljanja ograničenja ("što ostaje vani?").

*

6 savjeta za jačanje imunološkog sustava

Vaš individualni imunološki sustav štiti vas od bakterija i patogena, a jačanje njegove snage dobar je način da ostanete zdravi.

Evo nekoliko načina na koje možete aktivirati prirodnu obranu svog tijela i ojačati svoj imunološki sustav:

 

#1 Uravnotežena prehrana

Zdrava prehrana jača vaš imunološki sustav. Vodite računa o kvalitetnoj hrani: neka bude što svježija i po mogućnosti organski ili biodinamički uzgojena na zdravom tlu. Uspostavite zdrav, uravnotežen plan prehrane. Važnu ulogu igra i način prehrane. Obraćate li na to pažnju i cijenite li to? Ili biste mogli funkcionalnije pristupiti utaživanju svoje gladi?

 

#2 Redovita tjelovježba

Trčanje, plivanje i drugi oblici tjelovježbe nisu dobri samo za vas, već i za vaše dobrobit. Najbolje je vježbati tijelo na otvorenom, na svježem zraku, hodanjem ili vožnjom bicikla. Vježbanje u zatvorenom ima drugačiji učinak na nas od tjelovježbe na otvorenom, koja aktivira sva osjetila.

 

#3 Puno sunčeve svjetlosti

Izloženost dnevnom svjetlu važna je za stvaranje vitamina D u tijelu, koji osigurava dobro funkcioniranje imunološkog sustava. Sunčeva svjetlost također pomaže podići vaše raspoloženje; osjećaj tuge ili nevoljkosti također može oslabiti imunološki sustav.

 

#4 Spavajte dovoljno

Važno je spavati dovoljno kako bi se tijelo regeneriralo i imunološki sustav pravilno funkcionirao. Nedovoljno sna dovodi do manjeg broja imunoloških stanica u krvi koje bi inače bile u stanju otkriti i ukloniti oštećene stanice [2]. Srećom, tijelo može nadoknaditi povremene noći bez dubokog sna.

 

#5 Konstantna tjelesna temperatura

Za zdravlje je važno i održavanje stalne tjelesne temperature. Ako su vam noge često hladne, priuštite si tople kupke za stopala; topla stopala djeluju na cijeli organizam. Ali toplina ne dolazi samo izvana – stvari koje vas inspiriraju mogu vas i doslovno zagrijati.

 

#6 Izbjegavajte stres

Odmorite se tijekom dana i uživajte u trenucima opuštanja i kontemplacije bez da vas ometaju buka i užurbano okruženje. Naš ritam aktivnosti i odmora jednako je važan kao i ritam udisaja i izdisaja te ritam spavanja i budnosti.

[1] David D. Martin, Fever: Views in Anthroposophic Medicine and Their Scientific Validity, doi: 10.1155/2016/364265.

[2] Dr. Christian Benedict: Schlaf ist die beste Medizin, Eden Books, 2019.