*
obitelj

Kako pomoći djeci da se nose sa stresom?

Djeca su sve više pod stresom, što se očituje simptomima poput glavobolja, bolova u trbuhu i poremećaja sna. Problemi mogu početi u ranom djetinjstvu i nastaviti se u školi. dr. Christoph Meinecke, antropozofski liječnik za djecu i adolescente, smatra da dobro uređeni odnosi, vrijeme provedeno s obitelji i ustaljeni dnevni rituali pomažu djeci da steknu unutarnji osjećaj sigurnosti koji im pomaže u upravljanju stresom.

Djetinjstvo i stres pojmovi su koji se ne bi trebali povezivati, ali čini se da se pojavljuju sve češće

Dr. Christoph Meinecke: Još kao mladi liječnik imao sam slučajeve djece koja su patila od stresa, a s godinama je broj takvih slučajeva značajno porastao. I to u svim dobnim skupinama, posebice među školarcima, ali i kod dojenčadi i djece u dječjim boravcima. 

Dakle, govorite da je već i dojenčad u vrvtiću izložena stresu?

CM: Da i to u velikom broju. Otprilike svaka treća beba ima problem sa snom, previše plače ili ima problem sa ishranom.

Zašto se to događa?

CM: Kada je majka pod stresom, njeno dijete može apsorbirati hormone stresa tijekom trudnoće ili kasnije kroz dojenje. Emocionalno stanje roditelja općenito utječe na osjetljivost djeteta na stres. Bebe posebno trebaju emocionalnu i psihičku povezanost i ljubav. Trebaju osjetiti da je kraj njih netko tko primjećuje da plaču i tješi ih. Ako se to ne dogodi, osjećaj napuštenosti kod djeteta potaknut će stres.

Kako roditelji mogu otkriti je li dijete pod stresom u vrtiću?

CM: Kod djece u vrtiću sve češće susrećemo poremećaje spavanja, hiperaktivnost i povećanu osjetljivost na infekcije, u većoj mjeri nego što su to bile dječje bolesti. Stres je zapravo zdrav odgovor tijela koji nam omogućuje da budemo budni i sposobni reagirati u teškim situacijama. No, kada više nema odgovarajuće ravnoteže između rada i odmora, kada više nema dovoljno vremena za obnavljanje snage, kada je dijete većinu vremena napeto, tada prevladava stres. Takva neravnoteža je dugoročno štetna i dovodi do bolesti. Kortizol, koji je jedan od hormona stresa, slabi imunološki sustav i sposobnost organizma da se bori protiv infekcija.

 

*

Djeca pod stresom: sve učestalija pojava

Koji su znakovi stresa kod školaraca?

CM: Mnogi školarci imaju glavobolje, bolove u trbuhu i leđima te probleme sa spavanjem. Djeca mogu biti depresivna, agresivna ili imati poteškoća s koncentracijom. Osim navedenog, postoji i strah od izolacije ili neuspjeha. Općenito, djeca su danas znatno nemirnija nego nekada.

Po vašem mišljenju, što su uzroci?

CM: Mnoga su djeca danas pod većim stresom nego što su bila u prošlosti i stoga trebaju jače osobne veze i individualnu pažnju. Zbog velikog broja učenika u razredima, profesori ne mogu pružiti dovoljno osobne pažnje učenicima, ali neki nemaju dovoljno pažnje ni kod kuće. Autentični odnosi osiguravaju stabilnost, a time i sigurnost. Ako za to nema vremena, javlja se neizvjesnost.

Znači li to da što su djeca i roditelji povezaniji, manja je vjerojatnost da će patiti od stresa?

CM: Nije nužno da se jaka veza uspostavi samo s roditeljima, to može biti i neka druga osoba za koju je dijete jako emocionalno vezano. Osoba za koju dijete osjeća: "ona vjeruje u mene, s njom mogu izraziti sebe, priznaje me i cijeni te mi daje sigurnost, zaštitu i neovisnost." U takvoj atmosferi dijete može naučiti upravljati stresom. Naravno, pomažu i dobri primjeri. Roditelji ne bi trebali samo reći da su pod stresom, već bi trebali uzeti vremena za odmor i opuštanje.

Što još može dovesti do pritiska u školi?

CM: Ako roditelji očekuju previše od djeteta, to može izazvati dodatni pritisak. Mnoga su djeca pod pritiskom kad krenu u školu i postanu mrzovoljna, tužna ili razdražljiva i agresivna. Ako se djetetovo ponašanje promijeni nakon prelaska u školu i nastavi tako, to je znak emocionalne nevolje. Ne radi se o tome što odrasli žele – odrasli su odgovorni za potrebe svoje djece, a ne obrnuto. Samo kada okolina odgovara djetetovim sposobnostima i potrebama, djeca mogu istinski razviti svoje talente. Još jedan uobičajeni čimbenik koji utječe na stres je početak nastave rano ujutro. Djeca koja se ujutro teško bude imaju više hormona stresa u krvi, što ih čini osjetljivijima i imaju veću vjerojatnost da imaju poteškoća u učenju. U tom slučaju preporučamo da navečer idu ranije spavati.

 

*
*
*

Koliko je važno da djeca imaju dovoljno slobodnog vremena poslijepodne?

CM: Djeci je potrebna inspiracija, moraju se moći preseliti u svoj svijet mašte, živjeti u njemu i osvojiti ga. Djeca su željna učenja i učenja novih stvari. Previše aktivnosti u popodnevnim satima može dijete više iscrpiti nego stimulirati, pogotovo ako se domaća zadaća mora raditi popodne. Odsustvo bi trebalo biti pravilo, a ne iznimka. Roditelji bi također trebali paziti da djeca ne provode previše vremena ispred ekrana računala, pametnog telefona ili igraćih konzola. Stalni vizualni podražaji mogu uznemiriti djecu i učiniti ih nemirnima. Ako se djeca više ne susreću fizički, već uglavnom komuniciraju putem internetskih društvenih mreža, s vremenom može postati teže uspostaviti osobne kontakte, što također može uzrokovati strah, tjeskobu i usamljenost.

U kojim su životnim prijelomnim trenucima djeca najviše izložena stresu?

CM: Polazak u školu prva je takva prekretnica. Neka djeca, suočena s novim školskim zahtjevima, ponovno trebaju poslijepodne odspavati kako bi povratila snagu. Druga ključna prekretnica događa se između 9. i 10. godine, kada dolazi do odlaska iz bezbrižnog djetinjstva. Djeca prestaju pričati roditeljima o svakoj pomisli, događaju. U tom razdoblju primjećuju da su i njihovi roditelji samo ljudi. Ovo saznanje može ih uznemiriti na neko vrijeme i učiniti da se osjećaju nelagodno. Može se javiti glavobolja ili bol u trbuhu. Roditelji koji su toga svjesni mogu adekvatno reagirati, razumjeti dijete i podržati ga. To znači da na izražene probleme ne reagiraju s oklijevanjem, već s razumijevanjem, čak i kada dijete nenamjerno na pitanja reagira drsko i grubo.

Kako roditelji svojoj djeci pružiti osjećaj stabilnosti i sigurnosti da ih stres što manje pogađa?

CM: Prije svega, važno je da redovito provode vrijeme zajedno, primjerice na večeri. Roditelji moraju biti prisutni, ne smiju telefonirati, čitati e-mailove ili surfati internetom. Za to vrijeme trebali biste obratiti pažnju samo jedno na drugo. Izuzetno je važno da roditelji slušaju svoju djecu, a ne da odmah odgovaraju dobronamjernim savjetima. Djeca moraju znati da ih roditelji prihvaćaju onakva kakva jesu, da im je stalo, da ih sa zanimanjem slušaju. Roditelji ne bi trebali odbacivati ​​osjećaje svoje djece standardnim frazama poput: „Ne brini, sve će biti u redu“.

Kako bi roditelji trebali slušati svoje dijete na primjeren način?

CM: Predlažem da pokušate suosjećati s djetetovim osjećajima i kažete: “Stvarno si tužan, reci mi što se događa?” Ili ako se djetetov prijatelj iznenada prestao igrati s njim, što se ponekad događa, ne pokušavajte objasniti zašto je učinio tako nešto. Umjesto toga, suosjećajte s njim i pokušajte suosjećati s djetetovim emocionalnim stanjem. Dijete će osjetiti da ga prihvaćate, da je uz vas sigurno, što je u ovoj teškoj emocionalnoj situaciji neophodno. Ugodni rituali, poput čitanja naglas prije spavanja, također mogu smiriti dijete. Tako uspostavljeni rituali djeci pružaju osjećaj sigurnosti i smanjuju negativni stres. Kada otvorite knjigu prije spavanja, tijelo vašeg djeteta počinje otpuštati hormone sna. Masaže, posebice leđa, ali i nogu i tabana, primjerice uljem lavande, stvaraju trenutke ljubavi u kojima se dijete osjeća potpuno sigurno. Za starije mališane i školarce prikladan je ritual svakodnevnog osvrta na dan koji je pred njim. Napetost se oslobađa pitanjem: "Što ti se dobro danas dogodilo?" - pustite dijete da priča, ako je moguće nemojte davati nikakve savjete. 

Postoji li razlika u tome kako odrasli i djeca upravljaju stresom?

CM: Djeca općenito bolje podnose stres jer imaju snažan unutarnji osjećaj onoga što im je potrebno. Možda je to spavanje ili igra, gdje im svjetovi mašte dopuštaju da izraze svoje osjećaje. Važno je dopustiti im da to učine i ne prekidati ih tijekom igre. Djeca će se osjećati sposobnima pronaći vlastitu unutarnju ravnotežu. Ovo je najbolji način za prevenciju stresa.

*

Djeci je potrebno vrijeme za igru i odmor

Postoji li razlika u tome kako odrasli i djeca upravljaju stresom?

CM: Djeca općenito bolje podnose stres jer imaju snažan unutarnji osjećaj onoga što im je potrebno. Možda je to spavanje ili igra, gdje im svjetovi mašte dopuštaju da izraze svoje osjećaje. Važno je dopustiti im da to učine i ne prekidati ih tijekom igre. Djeca će se osjećati sposobnima pronaći vlastitu unutarnju ravnotežu. Ovo je najbolji način za prevenciju stresa.

 

Dr. Christoph Meinecke

Antropozofski zdravnik za otroke in mladostnike

Deluje v bolnišnici Havelhoehe. Je del skupine antropozofsko usmerjene medicinske prakse. Dr. Meinecke je tudi soustanovitelj in direktor družinskega foruma Havelhoehe, ki ponuja storitve družinske terapije in svetovanja.