Vrijeme
zdravlje

Vremenska prognoza: 4 izazova za našu kožu

Koža je prirodna barijera koja štiti naše tijelo, ali nas istovremeno povezuje s okolinom. Naša koža reagira na ono što susreće izvana. Osobito suhi zrak, bilo hladan ili vruć, može smanjiti sadržaj vlage u našoj koži.

Određeni vremenski uvjeti predstavljaju poseban izazov za našu kožu:

Hladnoća

Hladnoća

Tijekom hladnog razdoblja naša je koža često suhlja jer su žlijezde lojnice i znojnice tada manje aktivne. To može oslabiti kožnu barijeru. Za hladnog vremena ukupna vlažnost je niža, zbog čega više vlage isparava iz kože nego u toplijim mjesecima. Promjena između niskih temperatura vani i znatno viših temperatura u grijanim prostorijama može iritirati kožu.

Toplina

Toplina

Ljeti, kada je zrak topao, više se znojimo, zbog čega koža brže gubi vlagu. Sunčeva svjetlost je korisna jer potiče proizvodnju "hormona sreće", serotonina i vitamina D. No dugotrajno izlaganje suncu zagrijava kožu i iz nje izvlači vlagu. Ako ugodno puše, gubitak vlage u koži često ne primijetimo na vrijeme, već tek kad nas počne "zatezati".

Lice

Klimatizacija

Suh, hladan zrak koji proizvode klima uređaji isušuje kožu pa se ona još brže suši.

Žena

Vjetar i prašina

Vjetar i prašina također mogu utjecati na kožu. Fina prašina nošena vjetrom je također uključena ovdje. Različiti tipovi kože različito reagiraju na ove podražaje, ponekad postaju suhi i grubi poput brusnog papira. Ovisno o tome koliko često i intenzivno je koža izložena djelovanju vjetra i prašine, to može uzrokovati oštećenje gornjeg sloja kože i smanjiti hidrataciju kože. koji uzrokuje

Općenito, naša individualna tekstura kože, način na koji je njegujemo iznutra i kako njegujemo kožu izvana igraju važnu ulogu u tome kako vrijeme utječe na nju