Weleda dobiva B Corp certifikat

*

Weleda je već 100 godina predana prirodi i društvu. Međunarodna neprofitna organizacija B Lab sada je potvrdila da kroz svoju korporativnu kulturu pomažemo da svijet postane boljim mjestom za život.

Tko je B Lab i što je B Corp?

*

Posao kao snaga koja čini dobro - to je osnovna vizija B Laba. Osnovana 2006. u SAD-u, ova neprofitna organizacija certificira profitne tvrtke kao „B Corporations“ – skraćeno „B Corps“. Slovo "B" označava „benefit“ - dobrobit koju te kompanije ostvaruju za društvo i okoliš. Članovi globalne B Corp zajednice udruženi su u nastojanjima da planet postane boljim mjestom. Kako to čine? Stavljanjem svoje poslovne prakse na test. Zainteresirane tvrtke moraju proći rigorozan proces certificiranja prema strogim kriterijima: koje vrijednosti zastupaju u pogledu stila upravljanja? Kakva prava imaju zaposlenici? Kakav je njihov utjecaj na okoliš, društvo i kupce? Tvrtka s certificiranim B Corp statusom znači da zadovoljava najviše standarde provjerene društvene i ekološke učinkovitosti, balansirajući profit i svrhu.

 

Ciljevi i vrijednosti globalnog pokreta

*

B Lab okuplja tvrtke koje rade na ostvarenju jedinstvenog cilja: izgradnja inkluzivnijeg i održivijeg gospodarstva za sve.

“Težnja za općim dobrom je promjena paradigme,” objašnjava dr. Stefan Siemer, voditelj Odjela održivosti u Weledi. “Profit ostaje važan cilj, ali ga nikada ne smijemo postići na štetu ljudi, životinja ili okoliša.”

B Korporacije su predane dugoročnom procesu stalnog poboljšanja: svake tri godine moraju se ponovno certificirati i ispuniti sve ambicioznije standarde. Cilj nije biti manje loš, već uzornim poslovanjem učiniti više dobra za ljude i okoliš. B Korporacije su po definiciji društvena poduzeća koja svoju dobit koriste da uvećaju vrijednosti u društvu.

 

Kako tvrtke postaju certificirane B Corps?

Kako bi dobile certifikat B Corp, tvrtke surađuju s B Labom kako bi procijenile svoje poslovanje do posljednjeg detalja. U središtu procesa je procjena utjecaja „B Impact Assessment” - . koja odmjerava kako poslovne odluke utječu na sve dionike – dioničare, zaposlenike, kupce i dobavljače. Rezultat procjene utjecaja od 80+ bodova omogućuje tvrtki da napravi sljedeći korak prema certificiranju. Pravna odgovornost igra ključnu ulogu: na primjer, odlukom vlasnika Welede, težnja za općim dobrom i ekološkom dobrobiti sada je utemeljena u naš statut. Certificirane tvrtke podržavaju pokret B Corp uz godišnju naknadu za certifikaciju, potpisuju Deklaraciju o međuovisnosti B Corp i pristaju na uvjete ugovora. Naš pozitivan učinak podupire transparentnost: detaljno izvješće o procjeni dostupno je javnosti na:  https://bcorporation.net/directory/weleda-a-g-group

 

“B Corp certifikat prepoznaje tvrtke koje posluju na odgovoran, ekološki održiv i društveno pravičan način.”

Dr. Stefan Siemer, voditelj održivog razvoja u Weledi

*
*
*

Što ovaj certifikat znači za Weledu

 

Uvijek smo bili predani održivosti: https://www-weledaint.hosting.onehippo.com/weleda/our-responsibility/sustainability) .

Kao tvrtka vođena svrhom, težimo budućnosti koja je ekološki održiva i društveno pravedna. Naša sredstva ulažemo u etične banke. B Lab je pohvalio našu certificiranu prirodnu kozmetiku Weleda i ravnopravne odnose koje njegujemo s partnerima u uzgoju. Dobivanje certifikata B Corp za nas je bio logičan sljedeći korak kako bismo svoje vrijednosti mogli još učinkovitije primijeniti u praksi. Umjesto poduzimanja mnogih pojedinačnih mjera u prošlosti, sada smo pokrenuli ambiciozan holistički program zaštite klimatskih uvjeta.

Naš program zaštite podneblja

Do kraja 2021. želimo postati aritmetički klimatski neutralni

https://www-weledaint.hosting.onehippo.com/magazine/nature/how-we-can-protect-the-climate). Početni fokus naših napora je na našim zgradama, proizvodnim pogonima i voznom parku. Od 2022. nadalje poboljšavat ćemo ekološki učinak svih Weleda proizvoda. To uključuje pronalaženje inovativnih rješenja za transport, opskrbne lance, poljoprivredni uzgoj sirovina i pakiranje, uključujući 

proizvodnju i odlaganje. Do 2025. cilj nam je dramatično smanjiti naš financijski ugljični otisak kao i utjecaj naših proizvoda na okoliš tijekom upotrebe ( izbjegavanje upotrebe tople vode). S našim programom One Percent ulažemo u borbu protiv klimatskih promjena, poboljšanje zdravlja tla i zaštitu bioraznolikosti.

 

*

Naša predanost globalnoj zajednici

*

Kao dio B Corp zajednice, želimo biti aktivan uzor i služiti primjerom. To uključuje otvoreno dijeljenje naših iskustava s cijelim pokretom B Corp. Nudimo savjete i podršku drugim poslovnim liderima zainteresiranim za certifikaciju. Kroz predavanja, radionice i interne radne grupe doprinosimo svojom ekspertizom i pomažemo njihovom boljem uvidu u proces. Važno je i zagovaranje na političkoj razini, stoga aktivno tražimo dijalog s donositeljima odluka.

"Svi znamo koji su najvažniji problemi održivosti na ovom svijetu", primjećuje Stefan Siemer.

"Kao globalni pokret, B Corporations pokazuju da se financijski, društveni i ekološki ciljevi mogu postići istovremeno i da su obostrano korisni."

 

Činjenice i prekretnice

200000
hektara zemlje širom svijeta
16
milijuna tona ugljika
225
milijuna litara vode

Činjenice i prekretnice

  • B Lab je neprofitna organizacija osnovana u SAD-u 2006. godine
  • Danas postoji preko 4000 certificiranih B korporacija širom svijeta, koje predstavljaju više od 150 različitih industrija u 77 zemalja
  • Međunarodni brendovi s B Corp certifikatom uključuju i Patagonia, Fairphone, Hootsuite i Ben & Jerry’s
  • Globalni pokret B Corp također radi s gradovima na pokretanju pozitivnih promjena kroz inicijativu Cities Can B. Ima zajedničke projekte s Edinburghom, Cordobom, Barcelonom, Santiagom, Mendozom, Rio de Janeirom, Córdobom i Asunciónom
  • Od 2020. B Corp širom svijeta zaštitio je 200.000 hektara zemlje, neutralizirao 16 milijuna tona ugljika i uštedio 225 milijuna litara vode
  • Od 2015. B Lab Europe nadgleda rastuću mrežu od preko 400 certificiranih „B korporacija“ u devet zemalja diljem Europe, uključujući Francusku, Dansku, Italiju i Španjolsku