*
zdravlje

7 načina kako ostati zdrav tijekom zime

Kada dani postanu kraći i donesu hladan vjetar, kišu ili snijeg, potrebno nam je dovoljno sna, hidratacije, topline, hrane bogate vitaminima i dobrog društva da bismo se osjećali odlično. Priroda nam nudi sedam načina da ostanemo zdravi.

Dobri razlozi za spavanje

Trećinu života provedemo spavajući. Ali s razlogom: dok spavamo, naše se tijelo regenerira – pod uvjetom da mu za to damo priliku. U prosjeku nam je potrebno sedam sati sna po noći kako bi se naše stanice mogle regenerirati, a naš imunološki sustav mogao stvoriti nove obrambene stanice. Za to vrijeme u snovima obrađujemo doživljaje dana i rasterećujemo dušu.

*

Tijekom sna naše tijelo se regenerira

Blizina – drugima i sebi

Biti blizak drugima je dobro za nas. Istraživanja su pokazala da prijateljstva mogu biti jednako važna za naše zdravlje kao vježbanje i uravnotežena prehrana. Tjelesni kontakt potiče lučenje hormona oksitocina koji nam daje osjećaj topline i sigurnosti. Istodobno smanjuje razinu hormona stresa. Važna je i bliskost sa samim sobom. Jesmo li u kontaktu sa svojom nutrinom? Možemo li reći da imamo dovoljno, zašto je to tako i što treba učiniti po tom pitanju, zauzeti se za sebe – prije nego nas bolest natjera na djelovanje? Briga o sebi aktivira naše moći samoiscjeljenja!

*

Prijateljstva mogu biti jednako važna za naše zdravlje kao vježbanje i uravnotežena prehrana

Vitamini

"Neka hrana bude vaš lijek." Kada je liječnik Hipokrat prije 2400 godina izgovorio ove riječi, nije znao da su vitamini u voću i povrću ono što nas održava zdravim. Naš imunološki sustav treba ove vitamine kako bi pravilno funkcionirao. Budući da ljudsko tijelo ne može proizvesti većinu vitamina, moramo ih unositi hranom. Što je prirodnija hrana koju jedemo, imamo više energije. Pasji trn je energetska bomba koja uvelike jača imunološki sustav. Jarko narančaste bobice ovog grma trnine sadrže više vitamina C od citrusa.

*

Pasji trn sadrži više vitamina C od citrusa

Sunčeva svjetlost

Život na našem planetu moguć je zahvaljujući toplini i svjetlosti koju daje sunce. Sunčeva svjetlost potiče proizvodnju vitamina D koji je potreban za zdrave kosti. Također potiče proizvodnju serotonina, "hormona sreće", u našem mozgu. Daje nam prirodni poticaj i pomaže nam da ostanemo zdravi: istraživanja u mladom polju psihoneuroimunologije pokazala su da naš hormonalni i imunološki sustav utječu jedni na druge. Zato je važno biti izložen dnevnom svjetlu čak i u razdoblju kada su dani kraći, a dosada i prehlade česte. Čak i kada je nebo oblačno, sunčeva energija i dalje dopire do nas.

Zelena boja

Zelena boja je pravi dar prirode. Usklađuje naše tijelo, dušu i duh. Kratka šetnja šumom može sniziti krvni tlak, opustiti napete mišiće i ojačati imunološki sustav. Čak i zimi, kada je drveće golo, važno je kretati se šumom. Zelene namirnice poput kupusa, zelene salate i začinskog bilja sadrže visoke razine klorofila koji naše tijelo apsorbira kada ih jedemo. Biljke koriste ovaj zeleni pigment za pretvaranje sunčeve svjetlosti u materiju koju zatim mogu koristiti.

*

Kratka šetnja šumom može ojačati imunološki sustav

Topla voda

Voda čisti, osobito topla: zbog smanjene površinske napetosti stanice je lakše apsorbiraju u naš organizam. Popijete li čašu tople vode ujutro natašte, pomažete svom tijelu u detoksikaciji i ubrzavate metabolizam. Ispijanje toplog biljnog čaja može spriječiti da se bakterije nasele u sluznici nosa i grla i izazovu prehladu. Topla kupka s eteričnim uljima jele i bora ima okrepljujući učinak - posebno kada je vani hladno i vlažno.

*

Voda čisti, posebno topla

Tuširanje toplom i hladnom vodom

Kupka ne mora biti ledeno hladna: jednostavno izmjenite toplu i hladnu vodu između tuširanja i barem završite jutarnje tuširanje osvježavajućim mlazom hladne vode. Time se ubrzava i potiče cirkulacija limfnog sustava. Limfni sustav se često zaboravlja, ali on je vitalan za naš imunološki sustav. Što je tekućija, to je učinkovitija u neutralizaciji i eliminaciji klica. Idealna priprema: petominutna masaža masažnom rukavicom koja nježno uklanja odumrle stanice kože i stimulira limfni sustav.

*

Stimulacija limfnog sustava