*
priroda

Što čini tlo plodnim i zdravim?

Zašto je tlo ograničen, dragocjen resurs koji treba našu zaštitu?

Tijekom milijuna godina naš je planet razvio dinamičan ekosustav tla. Bezbroj živih organizama doprinosi ciklusu ugljika i održavanju plodnosti tla. Ali tlo je ugroženo i treba našu podršku.

Što tlo čini za ljude i prirodu?

Zdrava tla osiguravaju hranjive tvari i temelj su za proizvodnju zdrave hrane. Kvaliteta i plodnost tla utječu na to koliko voća, povrća i žitarica može rasti. Čak ni biljke koje koristimo u lijekovima i kozmetičkim proizvodima ne mogu uspijevati bez zdravog tla.

 

Tlo filtrira vodu, veže zagađivače i osigurava čistu pitku vodu. Omogućuje vodi da potone u tlo i upija kišnicu poput spužve. Netaknuto tlo može pohraniti mnogo puta veću težinu u vodi. Njegova sposobnost upijanja sprječava poplave i suše.

 

Kako tlo i klima utječu jedno na drugo

Zdravo tlo ključno je za zaštitu klime. Prema procjenama, oko 2700 gigatona ugljika pohranjeno je u tlu diljem svijeta. To je više nego u atmosferi i svoj živoj biomasi zajedno. Tlo skladišti ugljik u humusu, tresetu, sedimentima tla i mineralima; to je najveći ponor ugljika nakon oceana. Milijuni i milijuni organizama u tlu pretvaraju ugljik vezan za biljke u humus. Ova organska, tamno smeđa tvar sastoji se otprilike od 50 posto ugljika.

Globalni potencijal tla za skladištenje ugljika procjenjuje se na 2 do 5 milijardi dodatnih tona CO2 godišnje. Sama održiva obrada tla mogla bi uštedjeti nekoliko milijuna tona CO2.

*

Tlo je osnova našeg postojanja

Tlo regulira materijalne i energetske cikluse, proizvodi hranu i stočnu hranu, služi kao temelj za izgradnju, sadrži sirovine i pohranjuje informacije o prirodnoj i kulturnoj povijesti. Tlo je jedno od najdragocjenijih bogatstava Zemlje i jedno od onih koje zaslužuje našu zaštitu: ono je temelj našeg postojanja. U svakodnevnom životu tlo nam često izmiče pažnji, čak i dok vrvi životom.

 

• 95 posto naše hrane raste u tlu.

• 3 do 5 puta veća je od njegove težine količina vode koju humusno tlo može pohraniti.

• 2700 milijardi tona ugljika pohranjeno je u tlu svijeta – oko 3 puta više nego u atmosferi

 

95
posto naše hrane raste u tlu.
2700
milijardi tona ugljika pohranjeno je u tlu svijeta – oko 3 puta više nego u atmosferi
100
milijuna bakterija od 4000 do 7000 različitih vrsta mogu se naći u jednom gramu tla

Ciklus života

Nastajanje humusa 

je stalni proces transformacije koji se odvija u tlu. To je ključ zdravog tla, koje ima moć postati plodnije kada njegova zajednica organizama, nazvana hranidbena mreža tla, radi zajedno. Ta se sićušna stvorenja i mikroorganizmi razgrađuju i miješaju u tlu, tvoreći trodimenzionalne strukture tla. Nazvani glineno-humusni kompleksi, imaju mnogo pora, prolaza i šupljina za zrak i vodu. Živim bićima daju dovoljno zraka za disanje, a korijenju biljaka vodu i prostor za rast. Glineni humusni kompleksi održavaju tlo vlažnim i čine ga rahlijim, poroznijim i stabilnijim.

Tla bogata humusom otpornija su na eroziju vjetrom i vodom, ekstremne vremenske uvjete i nepovoljne učinke klimatskih promjena. Ima mnogo toga za reći o njegovanju mnogih stvorenja podzemlja, dajući im vrijeme i odgovarajuće hranjive tvari za potporu njihovom dragocjenom radu.

  • 1/4 do 1/3 svih organizama na našem planetu živi u tlu.
  • 40 do 60  posto volumena tla može sadržavati pore, što znači prostor između čestica tla
  • 400 okomitih cijevi može biti prisutno u 1 četvornom metru tla dobro naseljenog glistama. Postrojeni kraj do kraja, bili bi dugi preko 1000 kilometara.
*
*
*

Život u tlu: nevjerojatno raznolik

Šaka zemlje je šaka života. Nigdje život nije tako zgusnut. Međutim, osim nekoliko glista, puževa i kornjaša, veliku većinu živih bića gotovo nikada ne vidimo. Pa ipak postoji ogromna raznolikost vrsta u tlu. Znanstvenici su prebrojali pojedinačne organizme u tlu i otkrili da biološka raznolikost nigdje nije veća nego u tlu. Bezbrojne biljke, životinje, gljive i mikroorganizmi rade pod zemljom, pretvarajući mrtvi organski materijal u humus. Oni doprinose zdravom, produktivnom ekosustavu. Jedan kubni metar zdravog tla – zamislite tlo u kocki, gdje je svaka stranica dugačka jedan metar – dom je za više od 5000 milijardi živih organizama. Usporedbe radi, na Zemlji živi 7,8 milijardi ljudi.

Dok je bioraznolikost tla još uvijek nedovoljno poznata, znanstvenici znaju da su biljni i životinjski mikroorganizmi najčešći stanovnici tla. Jedan gram tla može sadržavati 100 milijuna bakterija s 4000 do 7000 različitih vrsta. Zajedno s gljivama i algama, oni razgrađuju složene spojeve, kao što su proteini, celuloza i lignin, kako bi stvorili nove hranjive tvari, koje osiguravaju hranu za biljke – njihov vlastiti mali svemir složenih odnosa s hranom.

*

Kako gliste stvaraju plodno tlo

Gliste igraju ključnu ulogu u plodnosti tla. Dok lutaju između slojeva tla, kopaju metar duboke tunele u zemlji, stabilizirajući ih svojom sluzi. Ovi tuneli mogu dosezati do temeljne matične stijene. Zrak i voda ulaze u njihove šupljine i stvaraju prostor za širenje korijena biljaka. Korijenje prenosi biljne ostatke u dublje slojeve tla tako da se i tu povećava sadržaj humusa. Gliste doslovno obrađuju tlo, rahle i prozračuju zbijeno tlo. Pedantniji u svom radu od bilo kojeg poljoprivrednog alata, oni miješaju biljne ostatke i čestice tla. Osim toga, gliste probavljaju sve što se nalazi u tlu. U njihovim se crijevima organska tvar sjedinjuje s mineralnim komponentama i mikroorganizmima. Vrtlari cijene njihove izlučevine, a biljke ih trebaju: glineno-humusne komplekse obogaćene mikroelementima i makronutrijentima bitnim za ishranu biljaka, poput dušika, magnezija i fosfora.

Unatoč svoj svojoj raznolikosti, tlo je ograničen, dragocjen resurs. Za proizvodnju 5 cm tla može biti potrebno 1000 godina. Samo nas plodno tlo može dugoročno hraniti i služiti kao osnova prirodi.

Organizmi koji mogu živjeti u 1 kvadratnom metru zdravog tla, dubine 30 centimetara:

  • 60,000,000,000 bakterija
  • 1,000,000,000 gljiva
  • 500,000,000 protozoa
  • 10,000,000 nematode
  • 1,000,000 algi
  • 150,000 grinja
  • 100,000 skakavaca
  • 25,000 bijelih crva
  • 200 glista
  • 200 ličinki muhe
  • 150 stonogi
  • 100 buba
  • 50 drvenarica
  • 50 pauka
  • 50 puževa

Zdravo tlo: zaštita klime pod zemljom

Tlo i klima utječu jedno na drugo. Stručnjaci pretpostavljaju da klimatske promjene ubrzavaju procese degradacije tla, što rezultira povećanim ispuštanjem CO2 iz tla. To znači da ispuštanje CO2 povećava globalno zagrijavanje. Međutim, aktivnost organizama u tlu ovisi o mnogim drugim čimbenicima, kao što su dostupnost vode i hranjivih tvari, što otežava predviđanja. Jedno je jasno: zdravo tlo bolje skladišti CO2, što nas približava postizanju ciljeva zaštite klime.

 

Ali pesticidi, umjetna gnojiva i teški poljoprivredni strojevi oštećuju tlo, uzrokujući ispuštanje tona stakleničkih plinova. Intenzivnom obradom tla razbijaju se glinasto-humusni kompleksi, otkrivajući i razgrađuju organske tvari koje sadrže. Također uzrokuje da više kisika uđe u tlo, stimulira mikroorganizme u tlu i čini ih aktivnijima u preradi vrijednog humusa nepovratno u CO2. Spuštanje razine podzemnih voda na vlažnim livadama radi stvaranja obradivih površina slabi tlo. Tada mikroorganizmi brzo razgrađuju zalihe ugljika u tlu.

 

Procijenjene globalne zalihe ugljika:

  • 38,000 milijardi tona u oceanima.
  • 2.700 milijardi toni u tlu.
  • 780 milijardi tona u atmosferi.
  • 575 milijardi tona u vegetaciji.

Međuvladin panel o klimatskim promjenama (IPCC) pripisuje 31 posto emisija stakleničkih plinova izravno poljoprivredi i promjeni korištenja zemljišta.

*

Trenutno stanje: tla u opasnosti

Na prvi pogled, šaka zemlje ne izgleda puno. Smeđi komadi, nekoliko kamenčića, možda ostaci korijenja i, ako imate sreće, kišna glista koja se migolji u njemu. Koliko je zdravo tlo  – dom bakterija, kukaca i mnogih drugih stvorenja?

Koliko je tlo zdravo?

  • .

    Da bismo procijenili zdravlje tla, trebali bismo razmisliti o tome što je glistama i drugim marljivim podzemnim radnicima potrebno za dobar život. Prvo, tijekom cijele godine trebaju nešto jesti: vole biljke, biljne ostatke, pa čak i kompostirano gnojivo. Ne vole otrove niti kada im je dom okrenut naopako ili zbijen. Oranje tla može dovesti do toga da se okomito raspoređeni slojevi tla pomiješaju. Odjednom na površini nedostaje hrane, što izgladnjuje razlagače otpada poput puževa, stonoga, kornjaša i ušiju.

    Samo u Njemačkoj postoji oko 46 različitih vrsta glista. Na intenzivno obrađivanim poljima aktivno je samo nekoliko vrsta. Ostali ne mogu preživjeti na golom, iscrpljenom tlu, bilo u vrtu ili polju. To znači da ne mogu obavljati svoju središnju zadaću prozračivača tla i zaštite od poplava.

  • 45 posto europskih tala pokazuje gubitak kvalitete, što dokazuje njihov nizak sadržaj organske tvari.
  • prema procjenama od 60.000 do 400.000 metričkih tona mikroplastike sleti na europska polja svake godine 
  • Rasprostire ih nekoliko stotina tisuća metričkih tona kanalizacijskog mulja.
  • 70.000 četvornih kilometara tla u Baltičkom moru smatra se biološki mrtvim. Uzrok: Prekomjerne razine dušika i fosfora iz poljoprivrede.
*

Degradirano ili «mrtvo» tlo

Europsko tlo je pod stresom. Njegova vitalnost opada zbog kemijskih gnojiva i prskanja, prekomjerne upotrebe i erozije. Tehnički izraz za to je degradacija tla. Prema FAO-u, Organizaciji za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda, većina tla ima sadržaj humusa između 2 i 10 posto. Koristimo ovaj tanki sloj kao da je neiscrpan izvor – gubimo preko 20 milijardi tona plodnog tla svake godine.

 

Samo tlo želi biljni pokrov, ali ljudi su uskratili tu zaštitu, izlažući goleme ostatke neplodnog poljoprivrednog zemljišta vjetru i vodi. One nagrizaju tlo, otpuhuju ili ispiraju plodni sloj u velikim oblacima prašine.

 

 

Utjecaji degradacije tla

U drugim područjima ljudi grade i zatvaraju tlo, nepovratno uništavajući tlo. Pretjerana ispaša i krčenje šuma također oštećuju tlo. Degradirano tlo više ne može ispunjavati svoje višestruke funkcije. Gubi sposobnost upijanja kišnice i usmjeravanja u zemlju. Iz godine u godinu u medijima slušamo o utjecajima: Razina podzemnih voda opada.

  • 2.000 milijuna hektara tla diljem svijeta pogođeno je degradacijom uzrokovanom ljudskim djelovanjem.
  • 970 plodnog tla u EU svake godine isperu obilne kiše
  • ¼ svjetske površine koja se prvobitno koristila za poljoprivredu ozbiljno je oštećena ili devastirana. 
  • 4 milijuna hektara, uglavnom u mediteranskim i istočnoeuropskim zemljama, zahvaćeno je salinizacijom tla.
  • 60 hektara neizgrađenog zemljišta samo u Njemačkoj svakodnevno se pretvara u područja za stanovanje i ceste – to je gotovo 31.000 nogometnih igrališta godišnje.
*

Industrijska poljoprivreda: prekomjerno korištenje tla

Bujne zelene livade, valovita polja žita, veličanstvene stabljike kukuruza i žuta uljana repica dokle god seže pogled: prizor je očaravajuć. Ali izgled je varljiv: bujnost polja ne govori ništa o stanju njegova tla pod zemljom. Poljoprivredno zemljište je odavno prestalo biti temelj zdravog rasta biljaka bogat hranjivim tvarima. To je zato što industrijski poljoprivredni sustavi ne koriste održive metode već sintetička sredstva. Pesticidi su zamijenili prirodnu kontrolu štetočina bakterijama u tlu i glistama. Prirodno recikliranje hranjivih tvari zamijenjeno je umjetnim gnojivima. Monokulture, oranje i gnojidba mogu kratkoročno povećati prinose, ali zdravlje i plodnost tla dugoročno trpe. Tlo se postupno degradira u puki supstrat za zadržavanje.

 

  • Na Zemlji ima oko 1400 milijuna hektara obradive zemlje.
  • Svake godine se izgubi 10 milijuna hektara vrijednog poljoprivrednog zemljišta.
  • U Njemačkoj se za poljoprivredu koristi 16,7 milijuna hektara zemlje.
  • 7,8 posto od toga je organski uzgojeno.

Tekst: Susi Lotz

Izvori:

Bodenatlas 2015, Der Boden (Susanne Dohrn), Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, Deutsche Welle, Deutscher Landwirtschaftsverlag, Deutschlandfunk, Energiewende-Magazin 6/2020, Europäische Umweltagentur, FiBL, Johann Heinrich von Thünen-Institut, Julius Kühn-Institut, Kreo 01/2020, Max-Planck-Gesellschaft, Nature & More, oekolandbau.de, Saatgut (Anja Banzhaf), Save Our Soils, Slow Food, Statista, Stiftung Wissenschaft und Politik, Umweltbundesamt, Was ist und wie entsteht Humus? (Schnug / Haneklaus), World Ocean Review, WWF, Zukunftsstiftung Landwirtschaft (Wege aus der Hungerkrise, 2013)