*
priroda

Kako kompost pomaže tlu vašeg vrta

Savjeti za domaći kompost

Također poznat kao "zlato vrtlara" ili "crno zlato", kompost je najbolji kada dolazi iz vašeg vlastitog vrta. Prednosti kompostiranja uključuju zdravo tlo bogato hranjivim tvarima. Stručne savjete daje Martina Kolarek, biokemičarka i specijalistica za topli kompost.

Koje su prednosti kompostiranja?

Martina Kolarek: Kompostiranje vas nagrađuje plodnim tlom i zdravim biljkama – i manje zalijevanja, gnojidbe i kontrole štetočina. Kompost dodaje hranjive tvari tlu. Hraneći tlo organskim materijalima, stvaramo stanište za mnoštvo organizama i mikroorganizama koji rade na održavanju tla zdravim.

Što tlo čini plodnim?

MK: Tlo je plodno kada sadrži mnogo različitih živih organizama. Oni stvaraju strukturu tla koja pohranjuje zrak, vodu i hranjive tvari te ih čini dostupnima biljkama za rast i napredovanje. Dodavanje gnojiva u tlo bez strukture ne pomaže: tlo ga ne može apsorbirati, pa ono odlazi izravno u podzemne vode, a biljke nemaju pristup hranjivim tvarima. Osim što poboljšava tlo, kompost pomaže u zaštiti vode od onečišćenja smanjujući eroziju. Također poboljšava klimu: biljke apsorbiraju ugljik iz zraka i otpuštaju ga u tlo bogato kompostom, koje pohranjuje ugljik u svojim vitalnim podzemnim strukturama.

 

Kompostiranje vas nagrađuje plodnim tlom i zdravim biljkama – i manje zalijevanja, gnojidbe i kontrole štetočina.

*

Koji su znakovi dobrog, plodnog tla?

MK: Tlo koje sadrži dovoljnu količinu humusa tamno je smeđe, vlažno i ugodno miriše. Ako tlo ima premalo humusa, izgleda blijedo i suho i nema nikakav miris. To je poput pustinje jer tamo ništa ne može rasti.

Kompost i humus – u kakvom su odnosu?

MK: Humus je organski dio tla, proizvod organizama u tlu. Probavljaju i pretvaraju mrtve biljke, životinje i mikroorganizme u molekule. Otpale jabuke, kruške i lišće s vremenom će se prirodno razgraditi i pretvoriti u humus – kompost ubrzava taj proces. Slični procesi razgradnje i transformacije mogu vaš vrtni otpad, otpad od voća i povrća pretvoriti u kompost. Tanak, gornji sloj plodnog tla uvijek se sastoji od mješavine organske i anorganske tvari. Dodavanje mineralima bogate vulkanske kamene prašine u kompost stoga pomaže optimizirati humus.

*
*
*

Sastojci za kompost – što treba i što ne treba raditi

MK: Nemojte dodavati kuhane ili začinjene ostatke. Bez kruha, bez peciva. Umjereno dodajte kore citrusa; privlače zelenu plijesan. Dodajte zelene vrtne reznice i korov, male grane i grančice te otpalo lišće u umjerenim količinama. I, naravno, svo nepoželjno sirovo voće i povrće iz kuhinje. Dobre su i kore od banane, kao i talog od kave i listovi čaja – u malim, kućnim količinama.

Kompost poboljšava tlo, štiti vodotoke od onečišćenja i pomaže klimi.

Za dobar kompost potrebna je ravnoteža strukturnih tvari, hranjivih tvari i kontakta s okolišem. Kompost je puno više od gnojiva – njegova mrvičasta, spužvasta struktura može istovremeno skladištiti hranjive tvari, zrak i vodu. Također pruža stanište za raznoliku zajednicu male flore i faune, koji održavaju tlo plodnim i otpornim na eroziju vjetrom i vodom.

Kako koristiti gotov kompost?

MK: Ovisno o potrebama biljaka koje uzgajate za hranjivim tvarima, unesite 1 do 3 litre komposta u gornji sloj tla u vrtu. Vrući kompost je vrlo bogat hranjivim tvarima i strukturom, što ga čini manje pogodnim za uzgoj sjemena. Bolje ga je koristiti za biljke čiji su korijeni već potpuno formirani.

*

Izgradnja kompostne hrpe: korisni savjeti

Izrada komposta nije teška, ali morate imati na umu nekoliko stvari. Vruću kompostnu hrpu najbolje je izgraditi u jednom danu. Mineralna kamena prašina i domaći biljni ekstrakt obogaćuju smjesu i potiču proces kompostiranja. Brzo slaganje materijala u slojeve u pravoj kombinaciji omogućuje da se kompost zagrije na pravu temperaturu. Ako ste početnik u kompostiranju, pažljivo slijedite upute. Što više radite, priprema je lakša i brža.

Jedan kubni metar organskog otpada

Za vrući kompost potreban vam je najmanje jedan kubični metar vrtnog otpada i kuhinjskih ostataka. Idealni vrtni sastojci uključuju pokošenu travu, rezove biljaka, korov, grančice, grane i malo opalog lišća. Kuhinjski sastojci uključuju ostatke sirovog povrća i voća, talog kave i listove čaja. Kravlji i konjski gnoj i materijali koji se mogu kompostirati poput smeđeg kartona također mogu ići u kompost.

Stvari koje ćete trebati za izgradnju kompostne hrpe

• Prikladna posuda za kuhinjske otpatke

• Kamena prašina/mineralni prah

• Biljni ekstrakt

• Izolacija od prirodnih vlakana

 

*

Gradite svoj kompost sloj po sloj

Jedan sloj komposta može sadržavati do devet različitih materijala: mješavinu vrtnog otpada, kuhinjskih ostataka, drvene sječke i piljevine, kravljeg ili konjskog gnojiva i drugih proizvoda koji se mogu kompostirati, poput usitnjenog kartona. Kuhinjski ostaci osiguravaju bitne hranjive tvari, dok vrtni otpad stvara strukturu.

Nasjeckajte ili usitnite materijale na male komadiće, zatim ih dodajte jedan za drugim, odmah ih dobro pomiješajući s ostalim materijalima istog sloja. U ovu smjesu dodajte mineralni prah. Zatim ulijte biljni ekstrakt i dodajte šaku vrtne zemlje. Za kvalitetu komposta ključni su pravilan sastav i dovoljno zraka i vlage. Nakon što napravite vlastiti kompost, brzo ćete steći osjećaj za točan omjer sastojaka.

Za koliko vremena će kompost biti spreman za uporabu?

Vaša gotova kompostna hrpa trebala bi biti visoka 1 do 1,5 metar. Najkasnije nakon dva dana bit će vruće s temperaturom od 60 do 65 Celzijevih stupnjeva. Nakon tri do osam dana možete ukloniti izolacijske materijale kako bi se kompost malo ohladio. Kompost se zagrijava kada se mikroorganizmi aktiviraju, brzo se razmnožavaju i brzo razgrađuju organske tvari.

No, to čine samo u optimalnim životnim uvjetima – s dovoljno hrane, vode, zraka i prostora. Ovi mikroorganizmi također služe kao hrana za druge organizme u tlu koji kasnije migriraju u kompost i obnavljaju tlo za nas. Određene biljke mogu potaknuti mikrobnu aktivnost, pa je korisno dodati malo biljnog ekstrakta svakoj kasnije. Kompostiranje nije tajna; to je umjetnost.

*

Trebam li napraviti kompost zimi ili ljeti?

Vrući kompost pripremljen ljeti bit će spreman za otprilike 3 mjeseca. Zimi je potrebno oko šest mjeseci. Vruće kompostiranje ima prednosti u odnosu na konvencionalno hladno kompostiranje ili upotrebu industrijskog komposta. Ne treba ga okretati, ne privlači gamad i lako ga je napraviti u različitim okruženjima. To je posebno važno za kompostiranje otpada od hrane i štedi rad, vrijeme i prostor. 

Dipl.-Ing. Martina Kolarek

stručnjak za poljoprivredno tlo i održivu prehranu

Dipl.-ing. Martina Kolarek je stručnjakinja za poljoprivredno tlo i održivu prehranu. Ona je biokemičarka i studirala je primijenjenu ekologiju na Sveučilištu za prirodne resurse i primijenjene znanosti o životu u Beču. Na svojim radionicama pokazuje kako napraviti dobar kompost.