*
obitelj

Zdravlje djece: prvih dvanaest mjeseci

Tijekom prvih šest mjeseci života bebe su uglavnom zdrave, zaštićene antitijelima koje su primile u trudnoći i kasnije majčinim mlijekom. Nakon rođenja djeca započinju vlastiti život, što znači postupno odvajanje od majke; od prvog udaha, do samostalne probave i kretanja, kasnije do govora i razmišljanja.

Bebama je nakon rođenja potrebno vrijeme da se svim osjetilima prilagode novoj sredini, da nauče i savladaju bezbroj novih dojmova. Stoga u prvim mjesecima života moraju spavati između 14 i 17 sati dnevno. Njihov novi svijet uvelike se razlikuje od onog koji su iskusili prije rođenja.

Umjesto umirujuće sigurnosti, utješne blizine i topline maternice, bebe se sada susreću s velikim prostorom, suočavaju se s osjećajem hladnoće i gladi, otkrivaju mirise i čuju sve zvukove izravno. I roditelji se moraju prilagoditi novoj situaciji i upoznati dijete. Za to je potrebno strpljenje – ne samo s djetetom, već i sa samim sobom. Čak i primalja, savjetnica za dojenje, doula ili dobri prijatelji koji i sami imaju djecu mogu biti izvori podrške i pomoći u jačanju samopouzdanja.

*
*
*

Dječji grčevi i nadutost

Sasvim je normalno da bebe povremeno imaju vjetrove popraćene tvrdim trbuhom i plačem, to je jedan od izazova prilagodbe na novu sredinu.

"Prava" nadutost je, međutim, prilično rijetka. U tom slučaju trbuh postaje tvrd i napuhan, nema čujnih zvukova u crijevima, a plinovi ne prolaze lako. Često stolica i smrdi više nego inače. Uzrok nadutosti često je posljedica nedostatka "dobrih" bakterija u crijevima (također ih nazivamo crijevna flora ili mikrobiom). Nakon što se uspostavi ravnoteža - to je također potpomognuto dojenjem - nadutost se smanjuje ili potpuno nestaje. Uglavnom, važno je dojiti bebu kad god ona to želi. To može biti svakih 30 minuta ili svakih pet sati. Uostalom, dojenje je više od pukog utaživanja gladi. Pruža intimnost, sigurnost i zadovoljava osnovne potrebe djeteta.

*

Masaža trbuščića umiruje nemirnu bebu

Masaža trbuščića može pomoći nemirnim bebama da se prilagode novom okruženju i ublažiti nadutost. Masaže treba provoditi u mirnom okruženju s uljima koja su tradicionalno dokazano učinkovita u ublažavanju bolova u trbuhu. Ali budite oprezni kada bebi dajete čaj. Svaki gutljaj može biti korak prema odustajanju od dojenja. Majčino tijelo može dobiti pogrešan signal o tome koliko mlijeka beba zapravo treba. Bebu može zbuniti kada nakon čaja počne sisati iz dojke, oblik bradavice nije isti i da bi mlijeko poteklo mora se više truditi sisati nego kada mu ponudite čaj iz boca. U tom slučaju roditelji bi se trebali posavjetovati s primaljom, savjetnikom za dojenje ili pedijatrom.

Prvi zubići

Kada bebe dobiju temperaturu i pokažu znakove razdražljivosti oko šestog mjeseca, razlog će se ubrzo pojaviti - nicanje prvog zubića! Mora proći dug put kroz čeljust i može proći nekoliko tjedana, mjeseci ili čak godina prije nego što zub konačno probije. Tijekom tog vremena organizam se snažno fokusira na promjene koje se događaju u čeljusti. Tako djeca postaju sklonija prehladama, kašlju i groznici. Ponekad i drugi kraj probavnog sustava reagira na promjenu u obliku pelenskog osipa. 

Nicanje zubića nije bolest, ali nicanje zubića predstavlja sljedeći važan korak u odvajanju bebe od majke. U ovoj fazi majčino mlijeko treba nadohraniti krutom hranom, kao što su kašice i prvo voće koje beba može zagristi prvim zubima. Nije slučajnost da se bol često javlja kada djeca istražuju svoj fizički raspon pokreta. Prvi zubići obično niču kada beba počne puzati. Dok nauče hodati, u dobi od oko 15 mjeseci, imaju prosječno osam zuba. Prva faza samostalnosti obično počinje kada izbiju svi mliječni zubi, u dobi od dvije godine

 

*

Plenenski osip

Pelenski osip (pelenski dermatitis)

Začudo, nježna koža bebine stražnjice može podnijeti puno i ne može se nadražiti kratkotrajnim kontaktom s urinom i izmetom. No, ako se pojavi upalni osip, s crvenilom, ranicama ili čak krvarenjem, guzicu treba što više izlagati svježem zraku, što omogućuje brže zacjeljivanje zahvaćenog područja. Krema za guzu pomaže koži da se regenerira i sprječava svrbež. Ponekad pomaže i ako odlučite promijeniti vrstu pelena.

 

Ove preporuke vrijede i za druge uzroke pelenskog osipa kod beba, poput gastrointestinalne infekcije koja može nepovoljno utjecati na crijevnu floru, nicanja zubića ili probavnih problema zbog uvođenja prvog kiselog voća u prehranu.

 

*

Kako se nositi s pelenskim osipom, pelenskim dermatitisom, pelenskim ojedinama