*
obitelj

Zašto su dodir i blizina važni za bebe

Kontakt s kožom jača vezu roditelja i djeteta

Držati svoje dijete u naručju prvi put je dragocjen trenutak. Ovaj kontakt s kožom ima trenutačni pozitivan učinak na povezanost između roditelja i njihovog novorođenčeta. Maženje, dodir pun ljubavi i bliski fizički kontakt daju bebama osjećaj sigurnosti.

Faza povezivanja nakon rođenja

Ako je tijekom poroda sve bilo u redu, novorođenče se može položiti potrbuške na majčina ili očeva gola prsa. Ovaj prvi kontakt koža na kožu podržava emocionalnu vezu između roditelja i djeteta. Ovaj kontakt s kožom je važan jer potiče oslobađanje hormona koji potiču blisku vezu i odnos pun ljubavi. Ovaj proces povezivanja u prvih nekoliko dana pomaže roditeljima da nauče signale svoje bebe i prepoznaju njezine potrebe. To zauzvrat pomaže bebi da razvije zdrav osjećaj temeljnog povjerenja. Intenzivna veza se također može stvoriti unatoč početnim preprekama. Ako je djeci potrebna posebna njega zbog teškog poroda ili bolesti koja onemogućuje neposredno zbližavanje s roditeljima, postoje načini da se to nadoknadi.

Kontakt "koža na kožu" daje osjećaj sigurnosti

Najvažniji osjećaj za novorođenčad je blizina brižnih skrbnika: osjećati se blizu za bebu znači osjećati se sigurno. Bebe osjećaju kada se njihovi signali percipiraju i na njih se pozorno reagira, tako da znaju da nisu u opasnosti. Prenošenje osjećaja sigurnosti bitan je element u brizi za bebinu dobrobit, posebno u prvim mjesecima. Iznad svega, taj se osjećaj zaštite izražava kroz fizičku blizinu: umotana u majčino ili očevo naručje, privijena uz njih u krevetu ili okružena slingom ili nosiljkom, beba se osjeća sigurno i zaštićeno. Ovaj bliski tjelesni kontakt također zagrijava. Pogotovo u početku, bebe teško reguliraju tjelesnu temperaturu. Bliski fizički kontakt im pomaže u tome.

*
*
*

Potreba za dodirom i blizinom

Ljudima je potreban dodir za zdrav emocionalni razvoj. Dodir je naš prvi jezik u životu i igra ključnu ulogu. U maternici djeca imaju osjete dodira. Zatim tijekom poroda doživljavaju fizički kontakt i po prvi put bivaju fizički obuhvaćeni rukama. Osim dojenja te nošenja i maženja, bebe dodir posebno intenzivno doživljavaju tijekom redovne rutine njege tijela, kada osjete izravan kontakt s kožom. Pažljiva njega može se uključiti u bebinu dnevnu rutinu od samog početka. Na primjer, roditelji mogu uspostaviti rituale njege kože koji njeguju i tijelo i emocionalno povezivanje – masaža za bebe nudi upravo to. Kroz masažu roditelji uče nježno njegovati, dodirivati ​​i komunicirati s bebom, prepoznavati i reagirati na djetetove signale.

 

*
*
*

Hormon vezivanja oksitocin

Koža je naš najveći organ i ima milijune receptora koji reagiraju na dodir. Ako mozak osjeti nježan ili postupan kontakt koža na kožu, između ostalog oslobađa hormon oksitocin. Tjelesni kontakt s ljubavlju stoga ide ruku pod ruku s otpuštanjem oksitocina, što stvara osjećaj povezanosti. Poznat i kao “hormon maženja” oksitocin djeluje opuštajuće, ublažava tjeskobu, snižava krvni tlak, smanjuje razinu kortizola i jača imunološki sustav. Pozitivni osjećaji koji nastaju jačaju vezu između djece i njihovih skrbnika, potičući blizak odnos.

*

Dodir utječe na razvoj djeteta

Doživljavanje različitih oblika tjelesnog kontakta i dodira punog ljubavi ne samo da pomaže novorođenčadi da steknu osjećaj za svoje tijelo i da ga bolje razumiju, već također potiče razvoj mozga i kognitivne sposobnosti. Tijekom presvlačenja pelena i njege tijela, bebe osjećaju dodir njegovatelja na svojoj koži. Osjete jesu li ruke odrasle osobe tople ili hladne, te vrše li jači ili slabiji pritisak. Kombinacija njege tijela s nježnom masažom daje maloj djeci mogućnost osvještavanja i širenja unutarnje mape vlastitog tijela. Mijenjanje pelena, kupanje i masaža bebe ne koriste samo tijelu i duši, već postaju i sveobuhvatno iskustvo učenja za bebu.