Zašto koristimo palmino ulje?

*

Kao sirovina, palmino ulje ima vrlo visok prinos u usporedbi s alternativama, ali uvjete na plantažama još treba poboljšati. Posvećeni smo nabavi održivo uzgojenog palminog ulja i zaštiti prašuma.

Palmino ulje teško je zamijeniti u certificiranoj prirodnoj kozmetici

*

Palmino ulje ima vrlo pozitivna svojstva za certificiranu prirodnu kozmetiku, koja je teško zamijeniti drugim sirovinama. Ne treba ga kemijski stvrdnjavati, ostaje stabilan pri zagrijavanju i ima dugi vijek trajanja. Koristi mnogo manje poljoprivrednog zemljišta nego što je potrebno za proizvodnju iste količine kokosovog, sojinog ili suncokretovog ulja.

 

Održivi uzgoj, a ne uništavanje prašume

*

Nažalost, prašume se još uvijek krče za plantaže uljane palme. Bioraznolikost prašuma je jedinstvena, a njihova su tla golemi rezervoari ugljika. Krčenjem prašume ne samo da se uništava bioraznolikost kao osnova života, već se i ubrzavaju klimatske promjene. Želimo to promijeniti. Od 2013. surađujemo s Forumom za održivo palmino ulje (FONAP) kako bismo povećali količinu održivo proizvedenog palminog ulja, poboljšali život malih poljoprivrednika i optimizirali postojeće standarde i procese certifikacije s drugim tvrtkama.

*

Ne mijenjamo prašumu za plantaže palmi

*

Predani smo tome da se zaustavi krčenje prašume zbog plantaža palminog ulja. To je jedini način da se istodobno očuva bioraznolikost, zaštiti klima i proizvede održivo palmino ulje. Očuvanje vrsta je zaštita klime. Dugo se zalažemo da se plantaže palmi zasade na postojećem  neobrađenom tlu gdje ne treba krčiti prašumu.

Posvećeni smo pronalasku rješenja

*

Radimo na kompenzaciji naše upotrebe sirovina na bazi palme u zemljama u kojima se ona uzgaja. Mnoge plantaže uljanih palmi uništavaju prašumu, a time i stanište mnogih životinja, poput orangutana na Borneu.

Borneo Orangutan Survival Foundation (BOSF) radi s ljudima u Indoneziji na zaštiti posljednjih preostalih orangutana i njihovog staništa. BOSF vodi najveći svjetski projekt očuvanja primata, s dva centra na otoku gdje spašava mladu orangutansku siročad i pušta ih u zaštićena područja prašume. Kako bismo pomogli primatima koji pate od utjecaja proizvodnje palminog ulja i zaštitili lokalnu bioraznolikost, udružili smo snage s njemačkom partnerskom organizacijom, BOS Njemačka. Kroz ovo partnerstvo podupiremo održivi razvoj zajednice na Borneu i pošumljavanje prašume kako bi orangutani ponovno mogli imati dom.

*