Weleda proizvodi klimatski su neutralni

Black

Ublažavamo i smanjujemo naše emisije

Naši ciljevi za prihvatljivu klimu u budućnosti su ambiciozni. Već smo postigli dva cilja: za našu 100. obljetnicu 2021. kompenzirali smo Scope 1 i 2* emisije naše tvrtke. Od listopada 2022. svi su naši proizvodi također aritmetički klimatski neutralni. Što to točno znači? I kako smo to uspjeli? Na ovu temu gledamo jasno i transparentno.

*

*Prema Protokolu o stakleničkim plinovima (GHGP) (LINK: https://ghgprotocol.org)

 

Više od same kompenzacije

Livada

Svi mi ostavljamo svoj ekološki otisak na Zemlji -svakodnevno. Svaka tvrtka koja nešto proizvodi ne može to učiniti bez utjecaja na našu klimu.

I pojedinci i tvrtke mogu u stvari neutralizirati ovaj utjecaj kompenzacijom svojih emisija. Iako kompenzacija pomaže klimi, ona sama po sebi ne predstavlja pozitivnu promjenu u tvrtki. Stoga je bolje smanjiti utjecaj tvrtke na klimu – kroz učinkovitije proizvodne procese, obnovljivu energiju, manje transporta, više reciklirane ambalaže ili primjerice vegetarijanske hrane u kantini. Tek tada tvrtka može krenuti putem zaštite od klimatskih promjena.

Izbjegavajte, smanjite, ublažite

Žena

Naš 100. rođendanski poklon: Weleda djeluje klimatski neutralno na razini korporativnih emisija Scope 1 i 2 (prema Protokolu o stakleničkim plinovima) <LINK:https://ghgprotocol.org> od 2021. godine, što u velikoj mjeri odgovara vlastitoj potrošnji energije. To smo postigli nizom mjera. Već dugi niz godina optimiziramo našu potrošnju energije i povećavamo udio obnovljive energije koju koristimo, primjerice prelaskom na više bioplina u Njemačkoj i Švicarskoj. Nekoliko podružnica Welede diljem svijeta već koristi 100 posto električne energije iz obnovljivih izvora. Naše sjedište u Arlesheimu, Švicarska, opskrbljuje svoje zgrade 100% obnovljivom energijom od 2021., uključujući i za energetski intenzivne proizvodne procese. To je ostavilo ostatak od oko 6.600 tCO2e za 2021., što smo više nego nadoknadili u suradnji sa SEKEM farmom u Egiptu. Uložili smo u korištenje obnovljivih izvora energije na farmi i praksu umetanja: SEKEM uzgaja sadnice jojobe u pustinji za Weledu. Sada se na tim plantažama sadi više drveća kako bi se pustinja ozelenila, vežući CO2 i istovremeno hraneći tlo.

 

Kako možemo doprinjeti u zaštititi od klimatskih promjena?

Kako se može izračunati klimatska neutralnost tvrtke? Što znače korporativni ugljični otisak ili opseg 1, 2 i 3? Kako proizvod može biti klimatski neutralan? Što mogu učiniti da poboljšam svoj osobni ugljični otisak? Detaljne informacije potražite u našem članku o zaštiti klime 

<LINK na članak Klimatska neutralnost općenito>.

Pariz

Weleda se obvezuje na Pariški sporazum o klimi

Zaštita klime

Weleda odgovara na poziv Pariškog klimatskog sporazuma da ograniči globalno zagrijavanje ispod 1,5°C. Što Weleda radi da bi se to dogodilo? Jesu li naše mjere zaštite klime primjerene? Za znanstveno utemeljen odgovor na ova pitanja, koristimo se složenim i inovativnim X-Degree Compatibility (XDC) modelom.

XDC mjeri utjecaj tvrtke na klimu u odnosu na globalno zagrijavanje i gospodarski sektor u kojem tvrtka posluje. Jednostavno rečeno, model mjeri temperaturu tvrtke (ili emisije stakleničkih plinova (CO2e)) i izračunava koliko bi se Zemlja zagrijala da cijeli svijet radi s isto toliko ili približno toliko emisija.

Saznajte više na right. based on science

Weleda ispunjava središnji cilj Pariškog sporazuma

Priroda

Prema modelu XDC, Weleda postiže vrijednost od 1,5°C na razini poduzeća (raven 1 in 2) za 2021. godinu, čime ispunjava glavni cilj Pariškog sporazuma. Učinkovito smo smanjili utjecaj naše potrošnje energije na klimu odgovarajućim mjerama i nadoknadili ga za 2021. Nadalje, radimo na poboljšanju našeg ukupnog utjecaja na klimu, uključujući smanjenje emisija uzrokovanih korištenjem naših proizvoda (raven 3).

Želimo biti transparentni u pogledu utjecaja nužnih aktivnosti koje poduzimamo u Weledi na klimatske promjene. Svake godine o tome možete čitati u našem godišnjem izvješću i izvješću o održivost.

Emisije povezane s proizvodima uključuju, na primjer, energiju potrebnu za zagrijavanje vode prilikom tuširanja našim Aroma gelovima. Ovisno o tome koliko se široko ove aktivnosti uzimaju u obzir, izračun XDC-a odstupa od ciljanog puta zacrtanog Pariškim sporazumom za sljedeće iznose:

  • + 1,2 stupnja Celzijusa (prema GHG Protokolu s fazom korištenja proizvoda, isključujući mirovinski fond, plaće i naknade, poreze i bankovna stanja)
  • + 1,3 stupnja Celzijusa (prema GHG Protokolu s fazom korištenja proizvoda i mirovinskim fondom, plaćama, porezima i bankovnim stanjem)
Krema
Tuba
Ruke

S Weledom kupujete klimatski neutralne proizvode*

Girl

Od listopada 2022. postigli smo glavni cilj: svi  naši proizvodi su sada aritmetički klimatski neutralni. Odabirom Weleda prirodne kozmetike ili lijekova odabirete klimatski neutralan proizvod*.

Naš klimatski otisak povezan s proizvodima ne uključuje samo emisije nastale potrošnjom energije, već i emisije uzrokovane procesima poput pakiranja, sirovina i prijevoza robe. Kod Weleda proizvoda prvo izbjegavamo i smanjujemo što je moguće više emisija – na primjer, prelaskom na obnovljive izvore energije ili recikliranu ambalažu. Ono što ostaje je oko 48 000 metričkih tona CO₂ ekvivalenta godišnje koje nismo uspjeli izbjeći ili smanjiti. U potpunosti neutraliziramo ovaj utjecaj na klimu ulaganjem u projekte zaštite klime za međunarodno priznate certifikate za kompenzaciju ugljika. Posebno smo zainteresirani za projekte koji osim zaštite klime pozitivno utječu na biološku raznolikost i zdravlje tla. To uključuje inicijative za očuvanje kako bi se spriječilo krčenje šuma u tropskim kišnim šumama Brazila. Osim toga, podržavamo projekte očuvanja prirode i zaštite tla u kojima ne dobivamo certifikate za ugljične kredite. Primjeri uključuju ponovno vlaženje mikro močvara u Nacionalnom parku Jasmund u Njemačkoj, koje 

također može odvojiti velike količine ugljika, i potporu Fondu za plodnost tla Bio-Stiftung Schweiz u Švicarskoj. Uzgajamo naših sedam Weleda vrtova diljem svijeta u skladu s biodinamičkim načelima i podržavamo naše partnere za nabavu sirovina u prelasku s konvencionalnog na biodinamički uzgoj. Mnoge pojedinačne mjere imaju veliki pozitivan učinak. Također možete pročitati više o tome u našem Godišnjem izvješću i Izvješću o održivosti.

*Kroz kompenzaciju i smanjenje