Weleda proizvodi su klimatski neutralni putem kompenzacije i smanjivanja

*

Od listopada 2022. dobrovoljno smo odlučili sve proizvode Weleda AG i Weleda Grupe učiniti klimatski neutralnima* kroz kompenzaciju i smanjivanje.

* Izraz klimatska neutralnost “sadrži izjavu da proizvod koji se njime reklamira ima uravnoteženu CO2 ravnotežu.” (Regionalni sud (OLG) u Schleswigu, presuda od 30. lipnja 2022. – 6 U 46/21).

 

 

Izbjegavati – Smanjiti – Ublažiti: Što to znači?

*

1. Izbjegavanje i smanjenje emisija povezanih s proizvodima

U Weledi slijedimo klimatski akcijski trio “izbjeći – smanjiti – nadoknaditi”. Vjerujemo da je kompenzacija korisna za klimu samo ako je što više emisija već izbjegnuto i smanjeno u fazi proizvodnje.

Brojnim mjerama za izbjegavanje i smanjivanje, Weleda AG i Weleda grupa posljednjih su godina dosljedno smanjivali svoj klimatski otisak diljem svijeta. Ove su mjere prilagođene našim različitim proizvodnim i administrativnim mjestima.

Primjeri uključuju:

 • Švicarska: gotovo sva toplinska energija koju je lokacija Arlesheim koristila u vlastitim zgradama u kalendarskoj godini 2021. proizvedena je izgaranjem drvne sječke u plameniku na biomasu u kombinaciji s geotermalnom energijom.
 • Švicarska: upotreba bioplina od strane Weleda AG na lokaciji Arlesheim povećana je s 10 posto na 100 posto od lipnja 2021.
 • Njemačka: upotreba bioplina tvrtke Weleda AG na lokaciji Schwäbisch Gmünd porasla je s 10 posto na 20 posto od rujna 2021.
 • Švicarska: novi rashladni sustav koji radi s prirodnim rashladnim sredstvom R290 (propan) instaliran je na lokaciji u Arlesheimu.
 • Na razini cijele Grupe: udio recikliranih materijala korištenih u primarnoj i sekundarnoj ambalaži za prirodnu kozmetiku Weleda povećan je za 8 posto u kalendarskoj godini 2021. u usporedbi s kalendarskom godinom 2020.
 • Njemačka: 100 posto obnovljiva električna energija koristi se na lokaciji Schwäbisch Gmünd, koja upravlja s nekoliko fotonaponskih sustava.
 • Švicarska: 100 posto obnovljiva električna energija koristi se na lokaciji u Arlesheimu, koja upravlja s nekoliko fotonaponskih sustava.
 • Švicarska: sakupljanje fermentirajućih sirovina i ostataka proizvoda za fermentaciju i proizvodnju bioplina na lokaciji Arlesheim.
 • Švicarska: donacija viškova gotovih proizvoda u kalendarskoj 2021. godini neprofitnoj organizaciji Tischlein deck Dich u Winterthuru.
 • Nizozemska: Weleda je na svojoj nizozemskoj lokaciji već od 2013. bila klimatski neutralna na barem Scope 1 i 2 razinama. Mjere uključuju korištenje 100 posto obnovljive električne energije, instaliranje solarnih ploča i korištenje električnih automobila.
 • SAD: novi proces digitalnog uključivanja rezultirao je manjim brojem putovanja zaposlenika.
 • Južna Koreja: nova mogućnost rada od kuće smanjila je putovanje zaposlenika

No ta nam postignuća još uvijek nisu dovoljna. U nadolazećim godinama Weleda će nastaviti poboljšavati svoj izravni i neizravni klimatski otisak kroz mjere izbjegavanja i smanjivanja te mjere ulaganja

 • Weleda u Njemačkoj gradi logistički kampus s klimatski neutralnim poslovanjem. Već je dobio platinasti pred-certifikat Njemačkog vijeća za održivu gradnju.

https://www.Weleda.de/Weleda/ueber-uns/logistik-campus

 • Do 2025. Weleda namjerava povećati svoj udio biodinamičkih sirovina na 40 posto. Na taj način podupire oblik poljoprivrede koji veže ugljik u tlu dosljednom izgradnjom humusa.

Weleda također podržava zaštitu klime u svom opskrbnom lancu. Jedan od primjera je suradnja s farmom Sekem u Egiptu, dugogodišnjim partnerom Welede koji je 680 hektara u egipatskoj pustinji pretvorio u plodno poljoprivredno zemljište.

*

“Širom svijeta, Weleda surađuje s nevladinim organizacijama i inicijativama kao što je Bio-Stiftung Schweiz (Švicarska organska zaklada), koja promiče zdravu i klimatski prihvatljivu poljoprivredu kroz svoj Fond za plodnost tla.”

680
hektara zemlje u egipatskoj pustinji farma Sekem pretvorila je u plodno poljoprivredno zemljište
40
posto je cilj udjela naših biodinamičkih sirovina do 2025

2. Izračun CO2 otiska i certificiranje proizvoda Weleda Grupe diljem svijeta

Izračunavamo preostali CO2 otisak naših Weleda proizvoda u suradnji s vanjskim stručnjacima prema globalno priznatim znanstvenim standardima. Za provjeru našeg izračuna i certificiranje CO2 bilance obratili smo se TÜV Nord, iskusnom i međunarodno priznatom certifikacijskom tijelu. Njihov TÜV NORD CERT standard TN-CC 020, temelji se na međunarodnom ISO standardu 14064-3.

Za englesku verziju standarda TÜV Nord TN-CC 020, vidi https://www.tuev-nord.de/fileadmin/Content/TUEV_NORD_DE/zertifizierung/tuev-nord-cert-standard-tn-cc-20e.pdf.

Ova norma definira zahtjeve za provjeru izjava o stakleničkim plinovima i neutralnosti ugljika (neto nula emisija) za različite subjekte od strane TÜV NORD CERT GmbH www.tuev-nord.de.

 

TÜV Nord svoju reviziju temelji na klimatskoj bilanci Weleda za 2021. (1. siječnja 2021. – 31. prosinca 2021.). Podršku u izračunu Weleda 2021 ugljičnog otiska osigurao je Factor X https://www.factorx.eu/ .

Procjena se temeljila na opsegu od kolijevke do vrata. Procjena od kolijevke do vrata ocjenjuje proizvode od trenutka vađenja iz sirovina, preko trenutka kada napuste vrata tvornice (Weleda), do trenutka kada stignu do svog prvog odredišta (na primjer, trgovca).

 

3. Ublažavanje preostalih emisija CO2

Kako bi naši proizvodi bili klimatski neutralni, ublažavamo emisije CO2 koje ostaju nakon izbjegavanja i smanjenja u području odgovornosti Welede (od kolijevke do vrata). To činimo ulaganjem u projekte za zaštitu klime. Njihov kompenzacijski učinak početno je predviđen za potvrđeno razdoblje. Zatim se predviđanje pregledava kao dio sljedećeg razdoblja provjere i po potrebi prilagođava. Istodobno, radimo na tome da još više smanjimo naš ugljični otisak.

 

Weleda podržava samo klimatske projekte certificirane prema međunarodnim standardima, kao što je VCS  https://verra.org/programs/verified-carbon-standard/  ili zlatni standard  https://www.goldstandard.org/  i redovito se revidiraju. Veliku važnost pridajemo i tome postižu li oni stvarne, mjerljive i trajne pozitivne učinke na klimu. Kako bismo pronašli te projekte, surađujemo s vanjskim neovisnim organizacijama i odlučili smo ulagati uvećinom u projekte očuvanja brazilske prašume. Time ne podržavamo samo zaštitu klime u užem smislu, već i biološku raznolikost i zdravlje tla.

 

Još jedan projekt koji Weleda podržava su učinkoviti štednjaci u Africi. Osim što pomaže klimi, ovaj projekt promiče zdravlje i dobrobit ljudi ulaganjem u lokalnu proizvodnju, distribuciju i prodaju čistih, isplativih štednjaka. Ovi projekti zadovoljavaju međunarodno priznati zlatni standard.

 

 

U konačnici, projekti u Brazilu i Africi daju vrijedan doprinos ciljevima održivog razvoja (SDGs) https://sdgs.un.org/goals za održivi razvv

Dodatno, Weleda podržava inicijative za zaštitu klime koje ne generiraju certifikate o zaštiti klime za Weledu. Ovi su projekti detaljno opisani u Weledinom godišnjem izvješću i izvješću o održivosti za 2021.

Podrška Welede nastavlja se i u 2022., poput Fonda za plodnost tla - Bio-Stiftung Schweiz (Švicarska organska zaklada).