*
zdravlje

Jedinstvena ljekovita moć nevena

Kao važan član naše obitelji ljekovitih biljaka, neven se u Weledi uzgaja već gotovo 90 godina. Michael Straub, upravitelj botaničkog vrta Weleda, komentira ovu jedinstvenu biljku i njenu ljekovitu moć.

Jesu li cvjetovi nevena u Weledi doista ručno ubrani?

Michael Straub: Da! Beremo te narančaste cvjetove ručno - i nema ljepšeg načina za početak ranog ljetnog jutra! S berbom počinjemo oko 7 sati nakon što ishlapi jutarnja rosa s biljaka. Samo ručnim branjem cvijeća možemo doista otkriti pojedinačne cvjetove i ubrati one koji su u punom cvatu. Svaki cvijet se pojedinačno procjenjuje tijekom berbe kako bi se postigla najbolja moguća kvaliteta. Berba počinje početkom srpnja i, ovisno o vremenu, traje četiri do pet tjedana, s dva ili tri kruga: neven je vrlo izdašan svojim cvjetovima.

Koji aspekt Nevena posebno cijenite?

Michael Straub: Nakon toliko godina rada s ljekovitim biljkama, još uvijek se iznenadim kada zakoračim u polje nevena. Ovaj kompozitni cvijet ima visoko diferencirane latice, koje su rezultat snažne formativne moći biljke. Proces polariteta na djelu razmatramo uspoređujući cvjetove s listovima, čiji ovalni oblik nije osobito karakterističan i gotovo je embionski. Formativne moći biljke također se nalaze nakon prerade biljke kao tinkture i biljnih ekstrakata. Proizvodi koji sadrže neven pomažu umiriti i zacijeliti oštećenu kožu. U lipnju i srpnju, u razdoblju kada sunce dostigne svoju najvišu točku na nebu, neven otkriva svu snagu svoje energije. Njegova povezanost sa suncem ne može se propustiti: njegova izrazita ljekovita moć pristaje sunčanoj atmosferi. Prema trostrukoj podjeli antropozofije, postoji posebna veza između tri biljna elementa - korijena, lišta i cvijeta - i ljudskog organizma. Na primjer, struktura nevena usko je povezana s metaboličkim procesima čovjeka. Ako se za liječenje ozljede koristi lijek koji sadrži ekstrakt nevena, on potiče regenerativne procese koji dopiru do dubokih slojeva kože.

Zašto je neven odabran kao vodeća biljka u proizvodima za njegu kože?

Michael Straub: Neven je jedna od najčešće korištenih ljekovitih biljaka. Sposobnost nevena da transformira svjetlost i toplinu u biljnu tvar osjeti se u uljima za njegu kože. Omotava kožu zaštitnim slojem, jača i podupire strukturu kože i njezinu otpornost. Svojim regenerativnim i zaštitnim sposobnostima neven nadmašuje ostale biljke. Ove dvije karakteristike čine ga idealnom biljkom za mnoge naše proizvode.

 

*

Neven se u Weledi uzgaja već cijelo stoljeće

Michael Straub

Vodja gojenja rastlin in raziskav v Weledi v Schwäbisch Gmündu

Michael Straub, kmetijski inženir, je vodja gojenja rastlin in raziskave v Weledi v Schwäbisch Gmündu, kjer je tudi varuh za ohranjanje divjih živali.