*
priroda

Simfonija u narančastom

Narančasti cvjetovi nevena jarko svjetlucaju pod plavim nebom, jedan blistaviji od drugog. Rastući u našem vrtu ljekovitog bilja u Schwäbisch Gmündu u južnoj Njemačkoj, upili su mnogo sunčeve svjetlosti. Sada su spremni udružiti svoje ljekovite snage i prenijeti svoju snagu ljudima i prirodi.

Dok prve zrake sunca obasjavaju nebo, naši vrtlari i njihovi pomagači počinju s radom. Jutarnja rosa upravo je isparila u topli ljetni zrak dok oni kreću na polje. Sa spuštenim glavama, kombajni brzo pomiču ruke između biljaka i svojih kanti. Red po red, oni posežu za velikim, otvorenim cvjetovima i nježno ih otkidaju sa stabljike. Manji cvjetovi mogu upiti više sunca i nastaviti rasti prije nego što i oni postanu zreli za košare žetelaca. Nemoguće ih je promašiti, čak ni iz daljine: cvjetovi nevena svjetlucaju kroz svaki mali otvor u živici, prava simfonija u narančastoj boji. Prije nego što je stigla podnevna vrućina koja umanjuje dragocjena svojstva nevena, svi su cvjetovi skupljeni ručno.

„ Neven je posebno snažan i vitalan ujutro.“

Michael Straub, voditelj Weleda vrtova, Schwäbisch Gmünd, Süddeutschland

*

„Njegov cvijet ima ogromnu moć zračenja “

Michael Straub

Neven također raste nevjerojatnom brzinom, pa se može posaditi odmah bez prethodnog stavljanja sadnica u staklenik. Poput svojih rođaka iz obitelji Asteraceae (suncokreta), razmnožava se brzo i obilno. Ako vremenske prilike dopuste, za samo desetak dana iz sjemena će izniknuti bujno zeleno lišće koje će uskoro okruniti radijalno simetrični okruglasti cvjetovi. Kao jaka, raširena biljka, neven potiče proces zacjeljivanja kože kod rana ili iritacija. Zahvaljujući svojim regenerativnim i zaštitnim sposobnostima, ova biljka igra ključnu ulogu u mnogim našim proizvodima.

 

Neven uči našu kožu brzoj regeneraciji

Njegovi aktivni spojevi, uključujući karotenoide i flavonoide, jačaju kožu od vanjskih utjecaja. Proizvodi koji sadrže ekstrakt nevena posebno su prikladni za nježnu kožu beba i male djece.

Biljka izvorno potječe iz toplijih krajeva sjeverne Afrike, gdje joj cvjetovi sježu prema suncu na rubu planine Atlas. Danas se također ne osjeća kao kod kuće u hladnijim podnebljima dvije tisuće kilometara sjevernije, gdje uspijeva u našem vrtu u Schwäbisch Gmündu na samo 450 metara nadmorske visine.

 

*
*
*

Za njegovu dobrobit odgovoran je Thomas Schildenberger – kao voditelj Weledine grupe za poljoprivredne znanosti i voditelj kompostiranja. Već gotovo dva desetljeća osigurava da je tlo našeg vrta zdravo i bogato humusom, s obiljem organskih hranjiva i fine, mrvičaste teksture. Schildenberger koristi najbolje moguće sjemenke prikupljene s Weledinih vlastitih polja, koje procjenjuje dok su u punom cvatu prije nego što se cvijeće požanje i ovrši. Red po red, pažljivo sije tamne, zakrivljene sjemenke nevena, pazeći da se ne zapetljaju jedna s drugom. On potiče zdrav rast biljke rahljenjem i njegovanjem tla te uklanjanjem neželjenog zelenila.

Neven