*
priroda

Botanički profil: Neven

Sa svojim blistavim narančastim cvjetovima, Calendula officinalis (također poznata kao neven, lončani neven ili obični neven) je biljka iz obitelji Asteraceae. Cijelo ljeto ova energična biljka radi na stvaranju novih cvjetova i listova. Novi se pupoljci pojavljuju čak i kad stariji krenu u sjeme, u paralelnom procesu cvjetanja i sazrijevanja. Neven se svojom neprekidnom izmjenom propadanja i ponovnog rađanja čini kao simbol vječnog ciklusa života.

Cvjetovi

Ovu sliku vječnog ciklusa pojačavaju blistavi cvjetovi nevena obojeni suncem, koji prate kretanje sunca tijekom dana. U sebi čuvaju energetsku životnu snagu, u sofisticiranoj strukturi složenog cvijeta.


 

*

Sjemenke

Njemački naziv biljke, "Ringelblume", potječe od kovrčavog oblika polumjeseca njenog sjemena. Sjemenke proizvode plodne vanjske zrakaste cvjetnice poput latica. Sa svojim krivuljama, grbama i kukama, svako se sjeme malo razlikuje od sljedećeg, prilagođavajući se širokom spektru metoda raspršivanja. Ovo bogatstvo raznolikosti sjemena daje početak sljedeće generacije biljaka nevena.

*

Listovi

Jednostavni i glatki po rubovima, listovi nevena ne prolaze nikakvu metamorfozu, zadržavajući isti duguljasti oblik tijekom cijelog svog razvoja. Listovi nevena izraz su potencijala biljke za rast i kontinuirano obnavljanje bez potrebe za promjenom temeljnog oblika.

 

*

4. Žljezdane dlačice - trihomi

Stabljike, listovi i pupoljci nevena obloženi su ljepljivom, zaštitnom ovojnicom. Sposobnost biljke da regulira snažne procese rasta pokazala se učinkovitom, posebice u liječenju rana i infekcija.

*