*
osjetila

Kako dirljivo!

U svakodnevnom životu ponekad zaboravimo koliko smo dio prirodnog okruženja. Promotrimo li pobliže biljke, možemo vidjeti koliko je moć dodira važna za sva živa bića.

Svijet “shvaćamo” doslovno, osjetilom dodira. Vrhovima prstiju možemo opipati fine karike lanca. Osjećamo vjetar u licu i svježinu noći kada ujutro hodamo bosi kroz travu. Svoje bližnje pozdravljamo čvrstim stiskom ruke, nježnim zagrljajem ili utješnim tapšanjem po ramenu. Psiholog Martin Grunwald, osnivač Haptics Laboratorija na Sveučilištu u Leipzigu, zna zašto tako snažno reagiramo na fizički kontakt. “Osjetilo dodira naše je najstarije i najistančanije osjetilo. Osmotjedni fetus već pokazuje jake reakcije na dodir usana; oči i uši u tom trenutku još nisu ni razvijeni.” Dodir se može smatrati našim primarnim sredstvom komunikacije, koje oblikuje naše rano ja i usidri nas u svijetu. Za bebe je fizički kontakt jednako važan za preživljavanje kao i hrana. Milijuni taktilnih receptora u našoj koži omogućuju nam da na ugodan dodir odgovorimo mješavinom napetosti, vibracija i pritiska. Naša sposobnost da osjetimo toplinu, hladnoću i pritisak također nas upozorava na opasnost.
 

*
*
*

Biljke i ljudi uvijek su osjetljivi na dodir

Od svih osjetila, naše osjetilo dodira je jedino koje ne možemo privremeno “isključiti” ili namjerno potisnuti. Zbog toga smo posebno osjetljivi na taktilne osjete – baš kao i biljke. Neke biljke brzo reagiraju na podražaje, poput venerine muholovke (Dionea muscipula). Kukac koji sleti na unutarnju stranu njegovih crvenih listova sa šarkama dotaknut će osjetne dlačice koje pokreću električne signale koji uzrokuju zatvaranje lista. Kod mimoze (Mimosa pudica) čak i najmanje dodirivanje vanjskog ruba listića pokreće lančanu reakciju u kojoj se cijeli list savija prema unutra. Na engleskom se biljka naziva i “touch-me-not”; Na njemačkom se "mimoza" koristi za opisivanje nekoga tko je vrlo osjetljiv.

“Biljke ne osjećaju žaljenje; ne stječu osjećaj za novi posao. Nemaju intuitivnu svijest o mentalnom ili emocionalnom stanju. Ali biljke percipiraju taktilni osjet, a neke od njih zapravo se 'osjećaju' bolje od nas. Biljke poput čičaka (Sicyos angulatus) do deset su puta osjetljivije od nas na dodir”, piše biolog Daniel Chamovitz u svojoj knjizi What a Plant Knows: A Field Guide to the Senses ( 2012), koji istražuje svijet percepcije biljaka.

*

Iscjeljujući i energizirajući dodir

Udari i oluje posebno su intenzivan oblik dodira za biljke i stabla. Oni pokreću poticaje rasta, uzrokujući da biljka postane jača i robusnija. Da osjet dodira može pomoći ljudima da budu zdravi odavno nam je poznato. Uobičajene fizikalne terapije kao što su kupke, hladni i topli oblozi i masaže pokreću naše prirodne reakcije na vanjske podražaje kako bi ojačali tijelo i pospješili oporavak. Mnoge tradicionalne metode liječenja temelje se na pozitivnom učinku dodira, poput shiatsua i reikija.

*

Reference
Daniel Chamovitz: What a Plant Knows: A Field Guide to the Senses. New York: Scientific American/Farrar, Strauss and Giroux: 2012

Stefano Mancuso, Alessandra Viola: Brilliant Green: The Surprising History and Science of Plant Intelligence, Washington, DC: Island Press, 2015
Kathrin Meyer und Judith Elisabeth Weiss (Hrsg. für das Deutsche Hygiene-Museum Dresden): Von Pflanzen und Menschen, Wallstein, 2019
Martin Grunwald: „Homo hapticus. Warum wir ohne Tastsinn nicht leben können", Droemer, 2017